Ako efektívne spaľovať drevo vo vašom krbe, peci

svarogus
24. október 2018

Možno je to práve váš prípad – dali ste sa na vykurovanie drevom, avšak máte pocit, že to nie je vôbec výhodné a navyše je s tým kopa starostí. Nemusí to tak byť, stačí poznať hlavné zásady vykurovania.

Začnime drevom a jeho uskladnením

Aké druhy dreva sú na vykurovanie najvhodnejšie? Bukové, dubové, brezové i hrabové drevo sa využíva najčastejšie, pretože pri horení nie je hlučné ani z neho neodlietajú drobné čiastočky. Pamätajte však na to, že by malo byť dôkladne presušené. V praxi to teda vyzerá tak, že si drevo necháte doviesť, prvý rok ho necháte odolávať vetru, dažďu a mrazu, druhý rok ho uložíte pod prístrešok s dostatočným prísunom vzduchu a slnka, aby sa z dreva mohla naďalej odparovať prebytočná vlhkosť.

Na vykurovanie drevom budete musieť disponovať dostatkom priestoru – jednak pri vykládke dreva, pri jeho štiepaní (ručnom alebo strojovom) a aj uskladňovaní. Spravte si vlastný systém – drevo, ktoré potrebuje ešte schnúť, uložte dozadu, aby vás zbytočne nezvádzalo. Taktiež je dobré, ak po drevo nemusíte chodiť ďaleko, čo oceníte s príchodom tuhej zimy alebo daždivých dní. Prečo by malo byť drevo dôkladne vysušené? Má to svoje opodstatnenie. Vysoký obsah vlhkosti si automaticky vyžiada spotrebovať viac energie počas horenia a oveľa menej sa toho premení na teplo. Častou chybou šetrných ľudí je, že na kúrenie používajú odpadové drevo z nábytku či zo stavieb. Ak ide o drevotriesku alebo natreté drevo, koledujete si nielen o poškodenie komína, životného prostredia, ale tiež začmudené ohnisko. Kvalitné drevo spoznáte podľa toho, že vám dvierka krbu či pece ostávajú čisté a nad vaším domom sa nevznáša hrôzostrašný čierny dym. Ten musí byť pri správnom spaľovaní takmer neviditeľný.

Naučte sa dobre prikladať

To, ako často musíte do krbu či pece prikladať, by vám mal povedať výrobca či predajca krbu alebo skúsený kachliar. Týmito radami by ste sa mali riadiť, ide vám predsa o to, ako vykurovať efektívne. Do krbu toho nehádžte viac a častejšie ako treba, zvyčajne stačia 3 dávky dreva za deň (všetko v závislosti od typu krbu alebo pece) a dokladajte až vo chvíli, keď skutočne začína vyhasínať, inak by sa vám zbytočne teplo hrnulo komínom von.

Krby svarogus Varia

Pri zakladaní ohňa sa naučte robiť pyramídu. Na spodok ohniska ukladajte hrubšie drevo a navrch tenké klátiky alebo štiepky z mäkkého dreva. Medzi ne zakomponujte ekologický tuhý podpaľovač a zapáľte zhora. Oheň sa nádherne rozhorí zvrchu smerom dole. Takto sa rýchlejšie nahreje komín a v krbe pri rozkurovaní nič nedymí. Niekto používa na rýchle rozhorenie aj drevo zo smreka alebo borovice. Pre vysoký obsah živíc sa rozhorí rýchlo a na rozdiel od papiera nezanechávajú tak veľa popola a nevytvára studený dym. Keď drevo zapálite, nechajte do ohniska prechádzať všetok vzduch. Neskôr môžete klapky začať po troche uzatvárať. Keď v peci uzriete už len žeravé uhlíky, vtedy sa produkuje najviac tepla. Ak oň nechcete prísť, zastavte prívod vzduchu do ohniska a zatvorte komínovú klapku. Drahšie krby sa o to postarajú automaticky s elektronickou reguláciou horenia.